lamalla.cat lamalla.cat Xarxa de Televisions Locals

  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

L'antiga Grècia I

L'oli d'oliva i els déus de l'Olimp

Preparat per a emprendre un nou viatge amb la màquina del temps? Sí? Doncs endavant! Després de conèixer una mica més la vida de l’Egipte faraònic, ara ens toca saber com eren els habitants de l'antiga Grècia, què menjaven, com vestien i per què són encara tan importants. Així que col·loca’t el cinturó de seguretat perquè estem a punt de travessar la barrera del temps un altre cop, cap a l'any 2.000 a.C.


(Imatge: dibuix de la collita de l'oliva, en una àmfora de l'antiga Grècia)

L'alimentació

El territori grec, format per una part continental i un munt de petites illes banyades pels mars Egeu i Adriàtic, és força muntanyós. Els estius són molt calorosos i secs, i només plou a l’hivern. Aquestes condicions feien que els grecs només puguin cultivar plantes resistents, com els olivers. Després de la recol·lecció del fruit, les olives es premsaven i, així, obtenien oli.

Segur que heu sentit més d’un cop que l’oli d’oliva és molt bo. Doncs els grecs, ja ho sabien. Per a ells, era com una poció màgica, un producte amb molts usos. El més curiós és que dels aproximadament 60 litres que cada grec consumia a l’any, només un quart de litre era emprat per a ús alimentari.

Els habitants de l'antiga Grècia, però, també cultivaven blat i civada (amb els quals feien pa), pomers, granaders i vinyes. I és que el vi era la beguda més popular. Era molt espès i, per a servir-lo, s’havia de passar per un colador de plata per a treure-li els pòsits i, després, s’hi afegia aigua.

Però els grecs no es mantenien sols a base de verdures, hortalisses i vi. En la seva alimentació era molt important el peix. Els mars que rodegen Grècia eren molt rics en tonyines, calamars, pops, esturions i verat; els pescadors sortien al mar i els agafaven amb xarxes i hams de bronze. I mentre els rics caçaven porcs senglars, llebres i cérvols, els pobres només menjaven carn quan es sacrificaven animals en honor dels déus.

 


(Foto: el mont Olimp)

Els déus de l'Olimp

Els déus eren molt importants en la vida dels grecs. En tenien un munt. Cada un tenia un àrea d’influència determinada i molts mites en parlaven. Els déus adoptaven figures humanes i personificaven les forces de l'Univers, a vegades tenien un estricte sentit de la justícia i unes altres eren cruels i venjatius.

En la mitologia grega, els 12 déus més importants vivien al cim de la muntanya Olimp, la més altra de Grècia, amb una alçada de 2.919 m. Al cim del mont Olimp hi havia una ciutat que sobresortia per damunt dels núvols, Allà s¡hi reunien no només els déus que hi vivien, sinó els de la terra i el mar.

Els déus olímpics eren els déus principals de la mitologia grega. A més de Zeus, que era el rei dels déus, hi havia Afrodita i Eros, deus de l'amor; Apol·lo, déu de la poesia i la música, Ares, fill de Zeus i déu de la guerra; Artemisa, deessa de la caça i el món animal; Atena, deessa de la saviesa i l'artesania; Hera, deessa del matrimoni, Posidó, déu dels oceans o Dionís, déu del vi.

També hi havia Hades, déu del món dels morts; Hefest, déu del foc i la forja; Hermes, el missatger del déus i Hèstia, deessa de la llar.

Però aquests déus no sempre havien dominat els altres, sinó que es van imposar per la força sobre uns déus més antics, els Titans, que eren sota el control de Cronos. Al seu torn, els Titans havien ocupat el poder desplaçant els primers déus, que encapçalava Urà i representaven les forces més fonamentals de la natura.

 

(El Partenó va ser construït al segle V aC a Atenes, en honor a Atena)

El poble va construir-los temples amb grans columnes i escultures decoratives en el seu honor. Estaven fets de pedra calcària i marbre, amb sostres de fusta i pintura de colors. Un dels més importants és el Partenó de l’Acròpolis, dedicat a Atenea, la deessa de la guerra.

Els grecs donaven als seus déus ofrenes per a què els fossin favorables. Entre els productes estrella hi havia l’oli d’oliva, però també els portaven altres productes agrícoles i sacrificaven animals en el seu honor. A més, els grecs eren tan religiosos que fins i tot a les seves cases tenien figuretes de déus.

El poble buscava respostes als seus dubtes en els déus. Es diu que Apolo, déu de la música, la salut i l’art, parlava a través d’una dona, anomenada pitonissa, a l’oracle de Delfos.

 

 

Continuarà...

Aviat podreu llegir la segona part sobre la història de l'antiga Grècia. Coneixerem com eren els jocs olímpics, les seves cases i la seva educació. No us ho perdeu!

 

   Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

19 Comentaris

Vols afegir el teu comentari a la notícia?

NORMES D'ÚS

 • Les opinions són dels internautes, no pas de PetitaXarxa.cat
 • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
 • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
 • PetitaXarxa.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.