lamalla.cat lamalla.cat Xarxa de Televisions Locals

  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

L'Egipte dels faraons II

La societat, la vida quotidiana i les mòmies

Voleu continuar la visita per l'imperi dels faraons? Us heu preguntat com s'hi vivia? En aquesta segona part de viatge veurem com era la societat i la seva vida quotidiana i, també, quins eren els passos a seguir per fer una mòmia. Doncs tornem a la civilització de l'antic Egipte, a la vall del riu Nil. Endavant, que encara ens queden moltes coses per aprendre!


(Imatge: camperols de l'antic Egipte)

La societat

El faraó era el màxim governant d'Egipte i es feia adorar pel poble com si fos un déu. La seva obligació era controlar l'ordre i l'economia de l'imperi, així com les lleis de la natura, que es pensava que podia canviar.

Els sacerdots eren la segona casta en importància a la societat de l'antic Egipte i la seva principal activitat era servir els déus, a qui veneraven en temples. Diàriament els hi oferien ofrenes i feien rituals en honor seu.

El tercer col·lectiu en grau d'importància era el dels escrivans, que tal com diu el seu nom es dedicaven a escriure. Sí, sí, a escriure!. Però és que a l'antic Egipte només uns pocs privilegiats podien aprendre a fer-ho. A més, la seva escriptura era diferent a la nostra; utilitzaven un alfabet de signes, anomenat jeroglífic. Hi havia més de 700 signes, que eren dibuixos, i cadascun tenia un significat.

L'exèrcit també era important a l'Egipte dels faraons, els seus soldats eren els encarregats de protegir i mantenir la unitat de l'imperi. Quan no hi havia enemics a qui enfrontar-se, però, s'ocupaven de feines dures com transport de grans blocs de pedra o excavacions de canals.

També hi havia els comerciants i artesans, després els camperols i, per últim, els esclaus, que feien les feines més pesades.

Així doncs, la majoria dels nens no anava a l’escola. Seguien els oficis dels seus pares o mestres i aprenien d’ells; així, el nen que volia ser pintor o orfebre anava a un taller a aprendre la professió. 

 

(Imatge: dibuix d'una de les festes a l'antic Egipte)

La vida quotidiana

Ara, una cosa curiosa: la setmana egípcia era de deu dies, nou per a treballar i un de descans. Així que la gent poc temps tenia per a l’oci. Tot i això, es feien jocs populars i de taula.

Els rics organitzaven festes privades amb balls i música d’arpes, tambors, llaüts i panderetes. Per a gaudir d’aquests festins, els egipcis es vestien amb les seves millors robes i joies.

Les dones es posaven un vestit llarg de lli i sobre les seves perruques (fetes de pèl natural i cera d’abelles) col·locaven uns cons aromàtics que s’anaven fonent mica en mica. Els homes es lligaven a la cintura un tapall i s’untaven amb olis perfumats. També portaven perruca. Per què? Doncs perquè d'aquesta manera es protegien de la calor ja que a l'antic Egipte es tenia com a costum dur el cap afaitat.

Homes i dones anaven maquillats i ho feien amb pols de colors que extreien de minerals. Per als ulls, el negre l’obtenien de la galena i el verd de la malaquita; el vermell dels llavis l’extreien de l’òxid de ferro. I davant l’esplendor d’aquests vestits i ornaments, camperols i pescadors treballaven quasi nus.

 

(Imatge: 'El llibre dels morts')

Les mòmies

Els egipcis creien que perquè sobrevisqués l’ànima d’un mort se n'havia de conservar el cos. Per això, el momificaven. Primer treien els òrgans interns i els ficaven en uns petits gerros. Després, l’assecaven amb un tipus de sal anomenada natró. Li posaven resines i ungüents i, quan passaven 70 dies, l’embolicaven amb tires de lli abans de ficar-lo al sarcòfag.

Per tal que l’ànima pogués adquirir la vida eterna, havia de sortir del món subterrani al que era enviada quan el cos moria. Per sortir-ne, els egipcis introduïen al sarcòfag una còpia en papir del 'Llibre dels morts', amb conjurs i fórmules màgiques.

El faraó i la seva família no eren els únics que a l’antic Egipte eren embalsamats, però el procés era llarg i car, per això només ho poguessin fer els més rics.

 


Més informació:

Web per saber com es feien les mòmies

Museu Egipci de Barcelona: els objectes egipcis més propers a casa nostra. 

British Museum: el museu europeu on es poden trobar més objectes de l'antic Egipte.


La màquina del temps de la Petita Xarxa

Aquesta ha estat la visita a l’Egipte dels faraons que us havíem promès. Si us ha agradat, us convidem que ens acompanyeu en la propera excursió en la màquina del temps: a Grècia antiga! Voleu que us hi guardem lloc?  Xarxes socials

 • twitter
 • facebook

  Utilitats

 • Clica aquí per escoltar

14 Comentaris

 • Historically, as its name suggests, New Era Hats this range of hat is used by baseball New Era Snapback Caps players of which the brim for the Snapback Caps pointing ahead serves as security of one's eyes through Snapback NFL Hats the solar. Getting claimed that, at present, carrying baseball 47Brand Hats just isn't only minimal to baseball players but to other sports activities routines NFL Hats enthusiasts as correctly. Baseball hats could be made from many MLB Hats types of product dependent around the manufacturer's format as well as the NHL Hats intent as perfectly. It might be intended of fabric that may shield the top from NBA Hats staying damp as a consequence of to rain or could be developed from persons fabrics with holes permitting air for getting in. Most baseball caps are established not simply to obtain brims but in addition a NBA Snapback Caps headband within to avoid sweat from getting into the eyes. Furthermore, it comes in numerous shades and logos Leather Hats or patterns in front.There's also persons,Tisa Hats who are into accumulating baseball hats of varied colors, baseball hats of such famed baseball gamers and groups, Rockstar Hats their widely used singers and various acknowledged personalities. Gucci Hats These collections can serve as memorabilia and they are also Cheap ED Hats utilized to match up with all the craze statements they may have. Baseball cap collectors use a number of hat selections to match their clothes. They use cap with logos or styles dependant upon the exercise to get and Cheap Obey Hats team of individuals to get with. Caps is often worn with brim in front, in the element or for the back again. The model of sporting the baseball cap differs from a person wearer to an extra. Baseball hats which might be beforehand talked about to be in the beginning a cap with entrance brims to shield the eyes of baseball gamers in the solar have designed into multiple may make usage of. "it is released by http://www.hatbrandshop.com/ 2012.06.12"

  Anònim - 12/06/2012 - 08:27h

 • hola que tal?

  laura - 10/06/2012 - 14:45h

Vols afegir el teu comentari a la notícia?

NORMES D'ÚS

 • Les opinions són dels internautes, no pas de PetitaXarxa.cat
 • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
 • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
 • PetitaXarxa.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.