lamalla.cat lamalla.cat Xarxa de Televisions Locals

    Xarxes socials

  • twitter
  • facebook

    Utilitats

  • Clica aquí per escoltar

Fem castanyes?

La tardor catalana no seria el que és sense la celebració de la Castanyada. I què és el que es necessita per celebrar una castanyada com cal? Exactament! Castanyes i moniatos. Aquesta setmana volem explicar-vos com cal torrar les castanyes i els moniatos perquè us quedin tan bé com les i els que venen les castanyeres i els castanyers al carrer. Preneu nota i animeu-vos a preparar vosaltres mateixos la castanyada d’enguany. Aquesta recepta no té secrets! I si voleu saber més coses sobre aquesta celebració, entreu a l'especial que us hem preparat: www.petitaxarxa.cat/castanyada.

Ingredients

Castanyes (mitja dotzena o més per cap, depen de la gana que tingueu!)
Moniatos (un o dos per cap, depen de la mida)

Alguna cosa més?

Ganivet
Castanyera* (opcional)
Forn
Drap de cotó de cuina (ben nét)

(*) paella o olla de ferro amb forats que serveix per a torrar castanyes al foc

Preparació

A les llistes d'ingredients i utensilis ens hem deixat un element imprescindible que no sabíem ben bé on incloure perquè no és ni ingredient ni instrument de cuina, però que és totalment necessari tenir si sou petits: un adult!!!! Us ho repetim sovint, però a la petitaxarxa.cat no ens cansarem de dir-ho un cop i un altre: quan cal manipular el foc o fonts de calor, com ara el forn, cal que ho demanem a un adult, perquè sinó ens cremaríem. Així que, si ja teniu un adult al vostre costat, ja podeu posar-vos mans a la feina... 


Per fer les castanyes

El primer que cal fer és agafar una a una i amb un ganivet fer un petit tall (d'un centímetre més o menys) a la pell, intentant no danyar el fruit de dins. El tall cal fer-lo a la panxa de la castanya (al costat més boterut) i del cap a la cueta. Durant aquest procés, potser trobareu castanyes que estan corcades (tindran un foradet per on s'haurà introduït el cuc), rebutgeu-les!

Un cop ja heu fet un tall en totes les castanyes, poseu-les a la castanyera (si en teniu) i al foc! O poseu-les a la safata del forn a una temperatura mitjana i aneu vigilant que es vagin torrant sense que es cremin, tot remenant-les de tan en tant. Les castanyes estaran en el seu punt quan s'hagin obert una mica del tall que els hi havies fet i quan tinguin un aspecte torradet, però no socarrat. Llavors, traieu-les del foc o del forn i emboliqueu-les en un drap de cotó ben net, perquè no perdin la calor, i dueu-les a taula.

En Joaquim Solé de 'Castanya de Viladrau', ens ho explica la mar de bé des del programa radiofònic 'La Cuina de Carbó'.

Mengeu-les ben calentes, però amb compte de cremar-vos les mans i la llengua!!!


Per fer els moniatos

Fer moniatos encara és més fàcil que torrar castanyes. Només heu de posar els moniatos a la safata del forn i deixar que es vagin estovant. Aneu-los tocant amb compte de no cremar-vos. Estaran quan estiguin ben tous. Llavors només els haureu de treure del forn, deixar-los refredar dos minuts i cruspir-los amb una cullera... o millor amb les mans!

Bona castanyada!!

    Xarxes socials

  • twitter
  • facebook

    Utilitats

  • Clica aquí per escoltar

37 Comentaris

Vols afegir el teu comentari a la notícia?

NORMES D'ÚS

  • Les opinions són dels internautes, no pas de PetitaXarxa.cat
  • Els comentaris han de mantenir l'educació i el respecte als altres.
  • No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles.
  • PetitaXarxa.cat es reserva el dret a eliminar comentaris que no s'atenguin a aquestes normes o que no guardin relació amb el tema.